За осма поредна година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира инициативата Дни на безопасност на пътя в периода 16 – 22 септември. И тази година събитието се проведе под мотото „Остани жив, пази живота!“. Фокусът на инициативата беше 20 септември – Ден без загинали на пътя.
Седмицата на безопасността на пътя беше отбелязана и в СУ „Пейо Крачолов Яворов” – гр. Варна. На 20 септември ученици от първи до седми клас се включиха в инициативата като проведоха учебни занятия на откритата площадка по БДП и си припомниха алгоритъма за пресичане, значението на пътните знаци и светлините на светофара, правила на поведение при управление на велосипед и тротинетка. В класните стаи разучиха песни и стихотворения за правилата за движение, светофара и пътните знаци, конструираха макети на кръстовища, постери, рисуваха пътища и пътни превозни средства и изготвиха изложба със своите творби. Организираха състезания по БДП като показаха знания за пътните знаци, гледаха и обсъдиха учебни презентации за правилата на пътя и опасни ситуации при тяхното нарушаване.
На видеостените в училищните фоайета учениците можеха да изгледат полезни видеа и презентации за правилното поведение на пътя като пешеходци или като пътници в превозно средство.
Участниците в инициативата получиха флаери с мотото на кампанията

ROADPOL – Дни на безопасност на пътя 2023