Като Иновативно училище, с дългогодишни традиции и постижения в екологичното образование, СУ „Пейо Яворов“ бе поканено да се включи в тазгодишното издание а Европейската нощ на учените, по проект SEARCH.

Заключителното събитие на мащабната инициатива се проведе в НАОП „Н. Коперник“ и в него се включиха ученици и учители от 5 варненски училища, учени от Института по океанология и Института по рибни ресурси. При изключително богата и наситена програма, учени, учители и ученици, чрез интересни проекти и впечатляващи демонстрации разкриха наука, която присъства и променя ежедневието на всеки.

На официалното откриване бяха обявени имената на 3-ма победители от Варна в Националния конкурс по проект SEARCH за Европейската нощ на учените. Един от тях бе Ивелин Стоянов – ученик от XI-а клас, завоювал пето място в конкурса за визуална творба „SEARCH Instagram Looking Glass 2023“. Наградата му бе връчена от доц. д-р Н. Вълчев, директор на ИО на БАН, който го поздрави за креативното мислене и високото качество на творческия му проект.

При изключителен интерес от страна на присъстващите, ученици от иновативната паралелка XI-a клас – Самуила, Калина, Ивелин и Константин разкриха аспекти от работата си по темата „Здравословно хранене“ на проекта за Иновативно училище, и раздаваха флаери с препоръки и съвети относно разумното хранене, и климатичните промени. На своя щанд те предоставиха възможност на участниците и гостите на събитието да наблюдават с микроскоп различни храни, да видят красиви картини и предмети, сътворени от семена и зърна. Огромно въодушевление предизвика демонстрацията на работата на 3D принтера в реално време. Предварително изработените на него рекламни материали с логото на училището (ключодържатели и корабчета) бяха раздадени за минути.

Атрактивното и достойно представяне на СУ „П. Яворов“ в толкова значимо събитие е фактор за утвърждаване името на училището като Иновативно, предлагащо качествено образование с новаторски дух и модерни технологии.

 

СУ „Пейо Яворов“ – с участие в Европейска нощ на учените – 2023