Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме международния Ден за борба с училищния тормоз. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

В СУ „П.Кр.Яворов“ отбелязването на Деня на розовата фланелка премина под мотото “Различни заедно“. Членове на ученическия съвет закичиха розови фланелки на учители и ученици в знак на съпричастност към каузата „Не на тормоза в училище!“  В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за небходимостта да бъдем съпричастни и да не затвяряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува, подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на нетолерантно поведение, и, най-вече, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

Ден на розовата фланелка