Денят е 24-ти ноември и седем ученици от 9 а клас пристигат в училище след като сутринта са изкарали своите часове в дистанционен вариант. Те изглеждат леко притеснени, като е трудно да се каже, дали причината за това е, че трябва да бъдат тествани преди да влязат в училище или предстоящата им роля на обучаващи в 4 а клас. Безупречната им униформа контрастира с това, което носят – отпадъци като тези, които сме свикнали да виждаме навсякъде – опаковки, бутилки, капачки, торбички, чашки, … – списъкът е дълъг. Но за това има обяснение - ще ги използват за да научат по-малките как те се назовават на английски.

За втора година работя с тези ученици и за пръв път ги виждам така притеснени: „Дали ще се справим? А малките ще ни слушат ли?“ Признавам си, че и аз съм си задавала тези въпроси преди много време, но така се започва.

А ето какво включи урокът:

  • Резултати от анкета с учениците от 4 а клас за това как те се отнасят към замърсяването около нас
  • Презентация за опасностите от замърсяването на брега
  • Упражнение с данни за времето на разлагане на отпадъците
  • Дискусия за правилата на плажа за опазването му чист и красив
  • Упражнение за разделно изхвърляне на отпадъците

Както в края на всеки урок четвъртокласниците получиха домашна работа – да изработят различния изображения с помощта на отпадъци. За да ги улеснят деветокласниците показа свои творения като пеперуди, чудовище, дърво.

Притеснението за някои май остана до края. Но следващия път всички ще знаят какво ги очаква, защото след първия урок по английски език ще се заредят уроци по български език, математика и т.н.

А малките внимаваха, участваха и се забавляваха.

Ето и героите на това кратко повествование: Калина, Самуила, Стефания, Ивелин, Тед, Иван, Деян, Георги – всички от 9 а клас. Те се справиха с предизвикателството!

А за мен това също беше предизвикателство,
Даниела Лазарова - ст. учител по английски език

Иновативен урок по английски език – „Let’s clean the beach“ или как деветокласници обучават четвъртокласници в иновативното ни училище