На 21.12.2021 г се състоя вторият урок, в който деветокласници обучаваха своите малки приятели от четвърти клас в иновативното ни училище.  Въпреки особената епидемиологична обстановка и личните си страхове и притеснения Калина, Самуила, Ралица, Ивелин, Константин  и Георги с радост поеха щафетата на обучители и помогнаха на четвъртокласниците да напишат своята приказка за Черно море. Като едни сладкодумни раковини те пренесоха малчуганите в един различен свят на тайнства, легенди и обичаи, припомняйки им, че морето е едно огромно богатство, което трябва да съхраним.

Ето какво включи техният урок:

  • Факти за нашето море, които може да Ви изненадат всички
  • Занимание «Моите съседи» или как да кажем «Здравей, Черно море» на руски, украински, грузински, румънски и турски език
  • Рибарски обичаи и обредни практики
  • Рибар и рибки или Отвори кутията - интерактивна игра с гатанки и въпроси, свързани с морето
  • Господарката на рибите и нейните завети - дискусия за това как пазим даровете на морето
  • Поетична работилница – четвъртокласниците се запознаха със стиховете на Петя Дубарова, а след това демонстрираха своите творчески умения, като създаваха текстове, посветени на морето с помощта на големите момичета и момчета.

В края на урока малките поети прочетоха своите текстове с вкус на лято и море.

Часът приключи..., но на всички присъстващи стана ясно, че големи и малки очакват с нетърпение следващия урок, защото да учиш е забавно!

Благодаря Ви, мили деветокласници, че се справихте блестящо и с това предизвикателство!

 

Диана Димитрова – Йорданова

старши учител по БЕЛ

Иновативен урок по Български език и литература