През първата учебна седмица на месец февруари се състоя четвъртият за учебната 2023/2024 година иновативен урок по български език и литература на тема „Вятърът като стихия в поезията и прозата“, част от програмата ни като иновативно училище.
За пореден път екоекспертите от 11-а клас показаха както умения, така и желание да помогнат на учениците от 6-а клас да обогатят знанията си по учебната дисциплина чрез активно учене.
Разпределени в четири отбора с имена на различни ветрове ( Северняк, Южняк, Горняк и Мъглар), малките ученици актуализираха знанията си за вятъра, гледайки образователно видео. След това с помощта на големите решиха онлайн тест в реално време, включващ въпроси с избираем и свободен отговор. Голям интерес предизвикаха флаш картите, с които малчуганите научиха , че на Земята живеят различни народи и всеки има свое име за вятъра.
Интерактивната дейност в иновативната класна стая продължи с няколко предизвикателства – от отделни думи шестокласниците съставяха пословици, съдържащи думата „вятър“, извличаха информация от текст за изпълнение на определена комуникативна задача, разпознаваха компонентите на вятърната турбина и съчиниха свой разказ по дадено начало .
В края на урока всички се убедиха, че вятърът може да е стихия, пакостник, но и помощник. Затова неговото преоткриване може да промени света изцяло.

Иновативен урок по български език и литература – „Вятърът като стихия в поезията и прозата“