На 9 юни 2022 г. се проведе последния за тази учебна година иновативен урок от поредицата „Екология и експертно учене“. Темата „Хранителни вериги в Черно море“ бе разработена от четвъртокласници, като учениците от 4-а клас Виктория, Дамян, Явор, Рая, Симона, Лилия, Мариела, Стелиян и Мартин влязоха в ролята на актьори, учители, екоексперти и помощници на ученици от 9-а клас.

Малките учители въвлякоха по атрактивен начин деветокласниците в приказния подводен свят чрез случайна находка на морския бряг – бутилка с писмо от принцеса Ариел. Помагайки на нейните приятели да се спасят от беда, четвъртокласниците разказаха за опасните води на Черно море и въвлякоха всички в игри и задачи, представени чрез презентация, работа на хромбук и табло – лапбук:

  • решиха „Математическа верижка“, за да открият, че на дълбочина под 180 м. няма живот и проведоха спасителна акция чрез игра – лабиринт в програма Скрач;
  • наредиха хранителна верига от морски обитатели и обсъдиха единството на организмите и тяхната зависимост един от друг;
  • запознаха деветокласниците с основни моменти от Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване;
  • направиха „Риболовен календар“ като извлякоха от презентацията информация за месеците, през които е подходящо да се лови определен вид риба;

И за малките, и за големите ученици урокът се превърна в занимателна игра, чрез която не само учиха заедно, но и се чувстваха все повече приятели.

В края на часа всички ученици споделиха какво са запомнили и какво им е било интересно в уроците за Черно море  като написаха писмо на принцеса Ариел.

Часът завърши вълнуващо с връчване на кутия за летни спомени, които учениците ще донесат от брега на Черно море в началото на следващата учебна година.

Чрез проведения урок четвъртокласниците показаха, че Черно море е нашето голямо водно богатство, което трябва да познаваме и пазим.

 

Старши учител в начален етап: Иванка Николова

Иновативен урок с ЕкоЕксперти от 4-ти клас