На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар е отреден за Ден на християнското семейство.

Семейството е ценност, съумяло да съхрани народността и духовността ни през годините.То е едно от най-висшите достижения на обществото – съвместен живот между поколенията, в добро и в лошо, днес и утре. В него е нужно любов, уважение един към друг, хармония и вяра. Необходими са отзивчивост и ведрост.

В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг - само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали - освен празника Въведение Богородично - и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

На този ден, народът ни гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

Много от традициите и обичаите, спазвани на този ден са останали в историята, но Денят на християнското семейство е празник , който трябва да почитаме. 21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и ценим! Творчеството на учениците от начален етап на СУ “Пейо Кр. Яворов” гр.Варна, вдъхновено от чистата детска любов към семейството:

Видео поздрав от Мариела Пенева - 4 в клас

Даниела Иванова - 4 б клас

Венелин Ахпазов - 4 в клас

Миглена Жекова - 4 в клас

Никол Стоименова - 1 в клас

21 ноември – Ден на християнското семейство