Ученици от СОУ „Пейо Яворов“, гр. Варна за втора година се включват в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО - EWWR), която се реализира в  над 23 страни на ЕС. Поредното издание на ЕСНО се провежда под патронажа на Европейският комисар по околна среда и с подкрепата на Асоциацията на еколозите от общините в България.
След пет успешни кампании, инициативата акцентира върху идеята за промяна в поведението на европейските граждани по отношение на потребителските им навици и отношението им към отпадъците.
От 24 до 28 ноември, ученици и учители от Екощаба реализираха информационна кампания за предотвратяване и намаляване на отпадъците, с информационни материали, създадени от самите тях.
Учениците презентираха книжка за най-малките „В света на разделното събиране и рециклиране на отпадъци“, която по занимателен начин, чрез игри, гатанки, стихчета и ребуси, представя полезна информация за системата на разделно събиране на отпадъци и идеи за намаляване на отпадъците от хартия, пластмаса, стъкло и метал.
С желание и ентусиазъм ученици се включиха в акцията по раздаване на стикери, с мотото на кампанията „От нас зависи утрешния ден” и в дискусия на клип „Стъпка по стъпка”, създаден от ученици в гимназиален етап, с идеи за пестене на енергия и ресурси.
Тази кампания е част от дейностите на СОУ „Яворов” като Екоучилище, за повишаване на информираността и насърчаване на устойчиви действия за предотвратяване и намаляване на отпадъците.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците