На 20 декември се проведе втория иновативен урок от поредицата „Здравословно хранене“ – урок по математика, на тема „Енергийна стойност на храната“, под ръководството на г-жа Д. Христова, ст. учител по математика.
За пореден път ученици от X-a клас влязоха в ролята на ЕкоЕксперти и съдействаха на петокласниците да разберат колко е важно да се знае какво ядем и в какви количества. Разделени на три екипа, всеки от които подпомаган от десетокласник, участниците в урока изчислиха енергийната стойност на храната от собственото им меню, както и на традиционно ястие от предстоящите коледни празници.
Урокът премина в екипна работа по три основни задачи:
• Съставяне на списък от храни и напитки, употребявани от петокласници по време на един учебен ден и изчисляване на енергийната им стойност, с помощтта на презентация, изготвена от ЕкоЕкспертите - десетокласници;
• Избор на традиционно коледно ястие и изчисляване на енергийната стойност на съставките му, чрез електронен калкулатор;
• Сравняване на резултатите на екипите и формулиране на изводи;
В края на урока учениците от десети клас представиха интересни факти за математиката и храненето. Всички участници се съгласиха с твърдението, че всеки човек е проекция и резултат на храната, която приема, и обещаха, че ще се съобразяват повече с това, с което се хранят - за да бъдат здрави и работоспособни.
Г-жа Татяна Маринова, заместник-директор УД и гост на урока, изказа похвали за подготовката и организацията на иновативния урок.

Иновативен урок по Математика „Енергийна стойност на храната“