На 31.03.2023 г. в Актова зала на училището ни се състоя интерактивен урок по български език и литература като част от програмата ни като иновативно училище. Откритият урок бе на тема „Храната в литературата“ и бе една от дейностите на партньорската среща „Екология и експертно учене – как го правим ние“,  по НП „Иновации в действие“. Гости на практиката бяха учители и ученици както от СУ „П. Кр. Яворов“, така и от училищата-партньори по националната програма: СУ „Димитър Талев“ – гр. Добрич,  СУ „Иван Вазов“ – гр. Стара Загора и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Крушовица, обл. Плевен.

С литературната машина на времето двете иновативни паралелки пресякоха територии и граници, опознаха народи и култури, учиха и се забавляваха. Заедно с големите майстори на перото те отскочиха до Древна Гърция, преминаха през Кастилия и си хапнаха бобена чорба и тиква с орехи заедно с героите на Иван Вазов.

Разпределени в четири отбор -  Витамини, Минерали, Слънце и Вода, петокласниците научиха от големите:

  • Кой е най-старият занаят в света?
  • Коя е любимата харна на древните гърци?
  • Какво е имал в дисагите си Санчо Панса?
  • Кой е написал първата българска готварска книга? и още много – много интересни факти, които събудиха любопитството на всички в залата.

В края на литературно – кулинарното пътешествие всички участници се забавляваха с играта „Последният печели“.

Посланието на урока бе, че храната е лек за тялото, но литературата – лек за душата и ако сме това, с което се храним, то нека се опитаме да сме най-добрата версия на себе си!

Иновативен урок по Български език и литература „Храната в литературата“