В периода от 8 до 12 юли 57 ученици от 6 до 11 клас и шестима ръководители се включиха проект„ До сърцето на България“ към Модул 1 „Образователни маршрути за училищата в страната“ от Национална програма „БЪЛГАРИЯ – образователни маршрути“ .
При изключително разнообразна и динамична програма, те посетиха редица културни обекти и природни забележителности с национално значение във Велико Търново, Трявна, Габрово, Шипка, Дряново и др. От лагера на образователния маршрут, базиран в с. Вонеща вода, чрез осъществяване на различни дестинации, в реална среда бе дадена възможност за надграждане и интегриране на знанията, получени в училище. Чрез проучване и преживяване, учениците развиха своите умения за правилен модел на поведение, ефективна комуникация, както и социално-емоционалната си интелигентност.
Реализирането на проект от такъв тип допринася за патриотичното възпитание на учениците, формира национална идентичност и уважение към традициите и обичаите, работи за съхраняване на обекти не само с национално, но и със световно значение.

Още един реализиран проект на СУ „Пейо Кр. Яворов“ по НП „България – образователни маршрути“